Rabu, 28 November 2012

13 Perkara Yang Perlu Wanita Islam Jaga

Jaga perhiasanmu ukhti..^^
Menjadi wanita yang muslimah memang hak pribadi masing-masing..  Siapapun yang mau taat kepada perintah-Nya Insya Allah diberikan kemudahan dan kebahagian menjalani kehidupan Islam yang bagaikan penjara ini [Dunia itu penjaranya orang yang beriman dan surganya orang kafir. ” (HR. Muslim)].

Mengapa disebut surganya orang kafir? Orang kafir dapat berbuat semau dan seenaknya.. Sedangkan umat Islam ada syariat yang harus dipatuhi, begini gak boleh, begitu gak boleh.. Semua itu demi kebaikan kita dan Allah Ta'ala tahu apa yang terbaik bagi hambanya yang kelak dijanjikan Jannah (surga).

Bagi seorang wanita muslim juga seperti itu, begini-begitu tak boleh.. namun jangan lupa kecantikan yang Allah berikan kepada kaum hawa yang diibaratkan sebagai Perhiasan Dunia dan sebaik-baik perhiasan itu harus dijaga.

Want to Be The better Muslimah ? Remind THIS !

1. Bulu kening (Alis)
Menurut Bukhari, "Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening" (Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng
"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan" (Surah An-Nur Ayat 31)
Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian
"Siapa saja wanita yang memakai wangi-wangian lalu dia berjalan melewati suatu kaum supaya mereka mencium bau wanginya itu, berarti dia telah berzina". [Hadits ini shahih. Diriwayatkan oleh Imam Ahmad (IV/414) Juga diriwayatkan oleh Abu Dawud (4173). Imam Tirmidzi (2786). Imam Nasa'i (VIII/153) melalui Ghanim bin Qais dari Abu Musa Al-Asy'ari]

Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam,"maka hendaklah dia tidak memakai wangi-wangian pada malam itu" secara jelas membolehkan wanita memakai wangi-wangian di dalam rumah mereka selama baunya tidak tercium oleh laki-laki yang bukan muhrim.

4. Dada
"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka." – (Surah An-Nur Ayat 31.)

5. Gigi
"Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya" (Hadis Riwayat At-Thabrani)

"Dilaknat perempuan yang menjarangkan (merenggangkan) giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah" Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Leher
"Dan hendaklah kamu (perempuan) tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang Jahiliyah yang dahulu dan dirikanlah salat, tunaikanlah zakat dan taatilah Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghilangkan dosa dari kamu, hai ahlul bait dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya." (Q.S. Al Ahzab ayat 33)
Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut riwayat Maqatil sengaja membiarkan ikatan jlbab yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan
Dari Khalid bin Duraik: ‘’Aisyah RA, berkata: ‘’Suatu hari, asma binti abu bakar menemui Rasulullah SAW dengan menggunakan pakaian tipis, beliau berpaling darinya dan berkata: ‘’wahai asma’’ jika perempuan sudah mengalami haid, tidak boleh ada anggota tubuhnya yang terlihat kecuali ini dan ini, sambil menunjuk ke wajah dan kedua telapak tangan (sampai pergelangan tangan).’’ (HR. Abu Daud)

8. Tangan
"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya." (Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)

9. Mata
Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, "Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama saja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram." (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara)
"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik." –  (Surah Al Ahzab Ayat 32)

Sabda SAW, "Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, yaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (musik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi."  (Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan
"Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya" – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

"Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah." (Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian
"Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan dihari akhirat nanti." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibnu Majah).

"Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).

"Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Al Ahzab : 59).

13. Rambut
"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sumber :
Comments
4 Comments

4 komentar:

 1. nice posting :) knapa hadits,nya tdk di ikut sertakan ???

  BalasHapus
  Balasan
  1. Maksudnya bahasa Arabnya gitu ya? Sulit cari lafadznya.. Jadi ku kasih cuma artinya saja..

   Hapus
 2. subhanallah :) Insya Allah :)

  BalasHapus

Terima kasih atas komentarnya:
1. Gunakan bahasa yang sopan dan tidak menyinggung
2. Jangan pakai link aktif/ spam
3. Iklan boleh, tapi 1 kali saja :)

>> Add FB Admin